PREHRANA IN MOŠKI

V povprečju se vsak drugi odrasli v Sloveniji prehranjuje pretežno nezdravo, od tega največ moški, mlajši odrasli, nižje izobraženi in ljudje v nižjem družbenem sloju. Ogrožena skupina, ki se še posebej nezdravo prehranjuje, so mlajši moški. Prehrano moških zaznamujejo:

  • manj redni obroki,
  • pretirano dosoljevanje hrane,
  • uživanje manjših količin zelenjave,
  • pogostejše uživanje hitre in ocvrte hrane,
  • uživanje večjih količin mesa in mesnih izdelkov,
  • pogostejše uživanje sladkih pijač,
  • uživanje alkoholnih pijač.

NAREDITE RAZLIKO!

Moški so običajno manj dovzetni za zdravstvena priporočila, prav tako zaradi trenutnega zdravja in dobrega počutja prehrani ne posvečajo tolikšne pozornosti. Pri tem še posebej izstopajo mlajši moški, kar je razumljivo, saj še nimajo toliko pridruženih zdravstvenih težav kot na primer starejša populacija. Poleg tega moški redkeje pripravljajo obroke sami in imajo zato na pripravo hrane manjši vpliv. Pogosto se prehranjujejo zunaj doma in so zato odvisni od kakovosti tovrstne ponudbe. Običajno tudi bolj stavijo na tradicionalno kuhinjo, ki je pogosto v nasprotju s prehransko doktrino.

Moškim zato svetujemo, da preverijo svoj način prehranjevanja in odgovorijo na vprašalnik »10 korakov do zdrave prehrane« ter vpeljejo na svoj jedilnik čim več pestre in raznovrstne prehrane. Zdravje se namreč začne na krožniku. Z uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnostjo pa poskrbijo tudi za boljše počutje in ohranjanje kondicije